Plankebord DIY

Plankebord DIY

DU SKAL BRUGE

Materialer

3 stk. planker fyrretræ 25cm x  150cm x 4,7cm

Bordpladeolie (Dark Coco)

Møbellak

Opvaskesvamp

Bordstel

Maskiner

Excentersliber

Dyksav / Rundsav

Skruemaskine

Vil du gerne lave dit eget plankebord, men har svært ved at finde ud af hvordan du kommer i gang? Dette er en guide til hvordan du laver dit eget plankebord. Vi kan starte med at projektet ned i 4 dele.

  1. Valg og klargøring af planker
  2. Oliering 
  3. Lakering
  4. Montering

Valg og klargøring af planker

Når du skal i byggemarkedet, er det et stort udvalg af planker i mange længder og bredder. 

Vi har selv valgt dem på 25cm i bredden. Her er det også muligt at vælge mindre feks. 20cm eller større på 30cm. afhængigt af hvordan man ønsker bordet skal se ud. 

Når du skal vælge plankerne til dit plankebord, er det vigtigt at du finder nogen som ikke er for skæve og har store revner. Vi valgte også at uden om dem som var fingersamlet, da vi ønskede en hel planke. 

Når du har valgt dine planker, skal de slibes og gøres klar til at få olie. Vi vil anbefale at starte med slibe med korn 80 og derefter gå over i en korn 120 eller højere for at få et pænere resultat. 

Oliering af plankebord

Før du går i gang med at oliere dine planker, er det vigtigt at du fjerner alt støv. Dette kan du gøre ved at bruge en ny microfiberklud. Derefter kan du fordele olien over hele planken med en opvaskesvamp. Det er vigtigt at du tørrer efter med et viskestykke da der ikke må ligge søer af olie på plankerne. 

OBS: Viskestykker med olie er selvantændelige så det vigtig at du ikke blot smider den i skraldespanden. 

Når alle planker er olieret, skal de ligge i 24 timer og tørre. 

Lakering

Lakken påfører du oversiden af plankebordet over 3 omgange. Brug igen en ren opvaskesvamp til at fordele lakken i et tyndt lag. Lad det stå i 30 min og efterslib med sandpapir korn 300 og gentag denne proces 2 gange. 

Montering

Det sidste er at sætte ben på bordet. Her kan du bruge et stålstel, til at fastgøre plankerne. Hvis du vælger enkelte ben eller bukke fra IKEA. Skal du bruge en lægte til at fastgøre plankerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.